Večere

19. marca 2025
  1. Mrkvová nátierka
  2. Cuketové placky s quinoou a šalátom
  3. Pečená zelenina s bezlaktózovým Enciánom
  4. Cviklový šalát s vlašskými orechami a vajíčkom
  5. Zapekaná brokolica s kuracím mäsom a so syrom
  6. Krevetové rizoto s rukolou
  7. Syr so zeleninou
  8. Nadýchaná omeleta
  9. Sladká večera
  10. Lososová alebo vajíčková nátierka

Pozrite si aj raňajky alebo obedy.


V 1: Mrkvová nátierka

Suroviny:

  • BEZLAKTÓZOVÝ Cottage cheese 180 g
  • Mrkva 1 ks
  • Horčica plnotučná ½ ČL
  • Slnečnicové semienka NATURAL 1 PL
  • BEZLEPKOVÉ pečivo (pohánkové, kukuričné, ryžové) 100 g
  • Šalátová uhorka 60 g

Príprava:

Mrkvu nastrúhajte na jemno a vymiešajte s bezlaktózovým cottage cheesom, dochuťte horčicou. Konzumujte s bezlepkovým pečivom, posypané slnečnicovými semienkami a uhorkou.

V 2: Cuketové placky s quinoou a šalátom

Suroviny:

  • Cuketa 65 g
  • Mrkva 1 ks
  • BEZLEPKOVÉ ovsené vločky 4-5 PL
  • Brokolica (mrazená) 60 g
  • Vajcia 2 ks
  • Olivový olej 1 ČL
  • Parmezán (je prirodzene bezlaktózový) 20 g
  • Bylinky na ochutenie: bazalka, petržlenová vňať, štipka čierneho korenia a morskej soli

Príprava:

Cuketu umyte, očistite a nastrúhajte na hrubo, mrkvu nastrúhajte na jemno. Zmiešajte a prisypte bezlepkové ovsené vločky. Nechajte postáť cca 15 minút, aby vločky nasiakli vodu z cukety. Medzitým uvarte hlavičky brokolice a potom ich pokrájajte na drobné kúsky a pridajte k zmesi. Ochuťte štipkou morskej soli, čiernym korením, bylinkami. Pridajte vajíčka a dôkladne zmes premiešajte. Vytvarujte malé placky a uložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Placky pofŕkajte olivovým olejom a pečte v rúre na 180 stupňov cca 20 minút. Ku koncu pečenia posypte každú placku parmezánom.

V 3: Pečená zelenina s bezlaktózovým Enciánom

Suroviny:

  • Zemiaky na pečenie (surové) 150 g
  • Červená repa (varená) 50 g
  • Olivový olej 1 PL
  • BEZLAKTÓZOVÝ Encián 40 g ( link ) – superbonus: Kozí syr
  • Vlašské orechy 1 PL
  • Šalát: ľadový šalát/rukola/polníček 70 g

Dresing:

  • BEZLAKTÓZOVÝ jogurt gréckeho typu (napr. Zvolenský) 125 g
  • Štipka čierneho korenia
  • Citrónová šťava ½ ČL

Príprava:

Zemiaky na pečenie umyte a nešúpte. Repu nakrájajte na menšie kúsky. Zemiaky a repu upečte v rúre bez použitia oleja, nasucho cca 40 minút. Encián potrite z oboch strán olejom. Približne 8 minút pred koncom pečenia pridajte na plech syr Encián, v polovici pečenia ho otočte. Syr priebežne kontrolujte. Orechy opečte nasucho na panvici. Dresing: bezlaktózový jogurt vymiešajte s citrónovou šťavou, pridajte štipku čierneho korenia. Syr konzumujte s pečenou zeleninou, preliaty dresingom, posypaný opraženými orechami a šalátom.

V 4: Cviklový šalát s vlašskými orechami a vajíčkom

Suroviny:

  • Vajce na tvrdo 2 ks
  • Orechy vlašské 20 g
  • BEZLAKTÓZOVÁ mozzarella 40 g
  • Cvikla predvarená, vakuovaná 70 g (link)
  • Balsamico 1 PL
  • BEZLEPKOVÉ pečivo (pohánkové, kukuričné, ryžové) 100 g

Príprava:

Cviklu môžete kúpiť už predvarenú vákuovo balenú. Cviklu nakrájajte na tenké plátky. Cviklu dajte do misky a zalejte balsamicom a pridajte štipku čierneho korenia. NESOĽTE. Namarinovanú cviklu nechajte odstáť v chladničke aspoň 3 hodiny. Vajíčka uvarte na tvrdo. Na tanier najskôr uložte marinovanú cviklu, na to nasekané vlašské orechy a potom rozpolené vajíčka. Všetko posypte nastrúhaným bezlaktózovým syrom (namiesto strúhania môžete nakrájať). Pečivo si môžete nasucho opražiť na hrianku, alebo si ho nakrájať/nalámať na krutóny a posypať si ním cviklový šalát. Toto jedlo si pripravujte načerstvo.

V 5: Zapekaná brokolica s kuracím mäsom a so syrom

Suroviny:

  • Kuracie prsia 100 g
  • Parmezán (je prirodzene bezlaktózový) 20 g
  • Olivový olej 1 PL
  • BEZLAKTÓZOVÁ smotana na varenie 10% (Rajo) 50 ml
  • Brokolica (mrazená) 60 g
  • Paprika 40 g

Príprava:

Kuracie prsia nakrájajte na kúsky a orestujte na oleji. Do zapekacej misy navrstvite brokolicu rozobranú na ružičky. Prekladajte paprikou pokrájanou na kocky. Prisypte orestované mäso. Smotanu rozmiešajte s nastrúhaným syrom a zalejte zmes. Zapečte do ružova a krátko, aby brokolica zostala chrumkavá. Konzumujte bez pečiva.

V 6: Krevetové rizoto s rukolou

Suroviny:

  • krevety (mrazené lúpané tigrie) 80 g
  • olivový olej 1 PL
  • ryža natural jasmínová/basmati/ 60 g
  • vajce 2 ks
  • rukola 70 g
  • morská soľ štipka
  • citrónová šťava ½ ČL

Príprava:

Ryžu prepláchnite a uvarte samostatne (napr. v ryžovare). Krevety taktiež samostatne uvarte. Na olivovom oleji orestujte uvarené krevety a ihneď prisypte uvarenú ryžu. Krátko premiešajte, stiahnite zdroj tepla a zalejte rozšľahaným vajíčkom. Miešajte, kým sa vajíčka uvaria. Dochuťte soľou, citrónovou šťavou a konzumujte s rukolou.

V 7: Syr so zeleninou

Suroviny:

  • Leerdammer Original 4 plátky
  • olivový olej 1 PL
  • reďkovka 70 g
  • cherry rajčiny 5 ks
  • BEZLEPKOVÉ pečivo (pohánkové, kukuričné, ryžové) 100 g

Príprava:

Bezlepkové pečivo opečte nasucho (napr. pohánkový chlieb) a potrite olivovým olejom. Na pečivo uložte syr a konzumujte so zeleninou. Zeleninu môžete ľubovoľne dochutiť bylinkami (napr. bazalka, oregano, mäta).

V 8: Nadýchaná omeleta

Suroviny:

  • slepačie vajce 2 ks
  • parmezán (je prirodzene bezlaktózový) 20 g
  • ryžové/konopné mlieko (napr. The Bridge-sieť Yeme) 50 ml
  • olivový olej na pečenie 1 ČL
  • uhorka šalátová 60 g
  • paprika červená 40 g
  • BEZLEPKOVÉ pečivo (pohánkové, kukuričné, ryžové) 100 g

Príprava:

Parmezán nastrúhajte na jemno. Všetky suroviny okrem zeleniny a pečiva zmiešajte v miske, dochuťte čiernym mletým korením a opečte na troche oleja z oboch strán na panvici. Zmes môžete dochutiť podľa chuti bylinkami. Konzumujte so zeleninou a bezlepkovým pečivom (napr. kukuričným).

V 9: Sladká večera

Suroviny:

  • orechy vlašské 5 ks
  • BEZLAKTÓZOVÝ tvaroh (napr. Rajo, Tami) 40 g
  • BEZLAKTÓZOVÝ jogurt gréckeho typu (napr. Zvolenský) 125 g
  • ľanové semienka 1 ČL
  • strúhaný kokos 1 ČL
  • čučoriedky 50 g

Príprava:

Lahodná sladká večera pozostávajúca z orechov, kokosu, jogurtu, tvarohu a ovocia. Orechy rozdrvte na malé kúsky a nasypte spolu s ovocím a ľanovými semienkami do misky s jogurtom a tvarohom. Môžete použiť mrazené ovocie, ktoré rozmrazením pustí šťavu.

V 10: Lososová alebo vajíčková nátierka

Suroviny:

  • losos pečený 60 g alebo 2 vajíčka
  • BEZLAKTÓZOVÝ cottage cheese 40 g
  • BEZLAKTÓZOVÁ smotana 2 PL
  • olivový olej 1 ČL
  • slnečnicové semienka 1 ČL
  • uhorka, alebo paprika sladká – kápia 60 g
  • BEZLEPKOVÉ pečivo, alebo ryžové/kukuričné chlebíky 60 g

Príprava:

Na tento recept môžete použiť lososa, ktorého ste upiekli v daný deň na obed. Bezlepkový cottage cheese, kyslú smotanu a lososa vložte do mixéra a rozmixujte dohladka. Jemne dochuťte čiernym korením. Nakoniec pridajte olivový olej a všetko spolu dôkladne zamiešajte. Bezlepkové pečivo môžete opiecť z oboch strán na suchej panvici. Nátierku natrite na pečivo, posypte nasucho opraženými slnečnicovými semienkami a konzumujte so zeleninou.

Pridaj komentár