Raňajky

17. marca 2025
  1. Fermentované BEZLEPKOVÉ vločky
  2. Obilninová kakaová kaša
  3. BEZLEPKOVÁ ovsená kaša
  4. Tvaroh s ovocím
  5. Chia puding so sebou
  6. Falošné tiramisu
  7. Ryžová kaša s lesným ovocím
  8. Avokádová nátierka
  9. Špenátová omeleta so syrom
  10. Vajíčkové muffiny – PORCIA PRE VÁS
  11. Bezlepkový plnený wrap
  12. Syrová bageta

Pozrite si aj obedy alebo večere.


R1: Fermentované BEZLEPKOVÉ vločky

Suroviny:

  • BEZLEPKOVÉ ovsené vločky (alebo pohánkové vločky) 50 g
  • acidko BEZLAKTÓZOVÉ 200 ml
  • ľanové semienka drvené (alebo chia) 1 ČL
  • orechy – mandle (alebo vlašské) NATURAL 10 ks
  • škorica štipka
  • strúhaný kokos 1 ČL
  • čučoriedky (alebo mrazené jahody) 50 g

Príprava:

Bezlepkové ovsené vločky zalejte bezlaktózovým acidkom a nechajte cez noc sfermentovať buď pri izbovej teplote, alebo v chladničke. Nasledujúci deň do nich vmiešajte ostatné suroviny. NEPRISLÁDZAJTE.

R2: Obilninová kakaová kaša

Suroviny:

  • cereálna kaša Nomina (ryžová, pohánková, pšenová) 50 g Nomina
  • chia semienka 1 PL
  • kakao 1 ČL
  • BEZLAKTÓZOVÝ jogurt gréckeho typu (napr. Zvolenský) 125 g Zvolenský
  • arašidové maslo JEMNÉ 100 % 1 PL Purenuts
  • čučoriedky (alebo jahody/maliny/mandarinky) 50 g

Príprava:

Kašu Nomina si pripravujte tesne pred konzumáciou na čerstvo podľa návodu – zalejte vriacou vodou do požadovanej konzistencie, tak aby nebola príliš hustá. Pridajte chia, kakao, bezlepkový jogurt a vrch kaše polejte arašidovým maslom a posypte ovocím. Pre sladšiu chuť môžete použiť mrazené ovocie (napr. jahody), ktoré si rozmrazte v mikrovlnke a roztlačte na konzistenciu omáčky. NEPRISLÁDZAJTE.

R3: BEZLEPKOVÁ ovsená kaša

Suroviny:

  • BEZLEPKOVÉ ovsené vločky (alebo pohánkové vločky) 50 g
  • ryžové/mandľové/konopné mlieko (napr. The Bridge) 250 ml The Bridge
  • BEZLAKTÓZOVÝ tvaroh (napr. Rajo, Tami) 40 g
  • tekvicové semienka NATURAL 1 PL
  • arašidové maslo JEMNÉ 100 % 1 ČL
  • mandarínka (alebo iné bobuľové ovocie 50 g) 1 ks

Príprava:

Bezlepkové vločky uvarte v bezlaktózovom mlieku až do zhustnutia a v záverečnej fáze primiešajte tvaroh a semienka. Posypte ovocím. Vrch kaše polejte arašidovým maslom, ktoré môžete podľa chuti zamiešať aj priamo do kaše. NEPRISLÁDZAJTE.

R4: Tvaroh s ovocím

Suroviny:

  • BEZLAKTÓZOVÝ tvaroh (napr. Rajo, Tami) 40 g
  • BEZLAKTÓZOVÝ jogurt gréckeho typu (napr. Zvolenský) 125 g
  • chia semienka 1 PL
  • čučoriedky (alebo jahody/maliny/mandarinky) 50 g
  • para orechy (alebo vlašské orechy 10 ks) 4 ks

Príprava:

Bezlaktózový tvaroh a jogurt vymiešajte, pridajte chia semienka. Orechy môžete podrviť, ovocie popučiť a pridať do tvarohovej kaše. NEPRISLÁDZAJTE.

R5: Chia puding so sebou

Suroviny:

  • acidko BEZLAKTÓZOVÉ 250 ml
  • chia semienka 2 PL
  • BEZLAKTÓZOVÝ jogurt gréckeho typu (napr. Zvolenský) 125 g
  • arašidové maslo 1 PL
  • mrazené lesné ovocie 50 g

Príprava:

Bezlaktózové acidko a jogurt, chia semienka a arašidové maslo zmiešajte v poháriku. Vrch posypte mrazeným ovocím. Ideálne pripraviť si deň vopred. NEPRISLÁDZAJTE.

R6: Falošné tiramisu

Suroviny:

  • BEZLAKTÓZOVÝ tvaroh mäkký odtučnený (napr. Tami) 250 g
  • kakao 1 ČL
  • BEZLEPKOVÉ ovsené vločky 50 g
  • bobuľové ovocie 50 g
  • škorica mletá – voliteľné, štipka podľa chuti

Príprava:

Vymiešajte bezlepkový tvaroh s kakaom a vrstvite do krabičky spolu s bezlepkovými ovsenými vločkami. Vrstvite nasledovne: vrstva tvarohu potom vločky, potom tvaroh a potom vločky a znova tvaroh. Povrch ozdobte bobuľovým ovocím a môžete posypať štipkou škorice. NEPRISLÁDZAJTE.

R7: Ryžová kaša s lesným ovocím

Suroviny:

  • ryža natural jazmínová 50 g Countrylife
  • ryžové/mandľové/konopné mlieko (napr. The Bridge) 250 ml
  • BEZLAKTÓZOVÝ jogurt gréckeho typu (napr. Zvolenský) 125 g
  • bezlaktózové maslo 1 ČL
  • mrazené bobuľové ovocie (napr. jahody) 50 g

Príprava:

Ryžu uvarte do mäkka s ryžovým/mandľovým/konopným mliekom, v závere pridajte bezlaktózové maslo a jogurt. Vrch ozdobte mrazeným ovocím. NEPRISLÁDZAJTE.

R8: Avokádová nátierka

Suroviny:

  • avokádo 60 g
  • olivový olej 1 ČL
  • vajcia uvarené na tvrdo 2 ks
  • citrónová šťava ½ ČL
  • morská soľ štipka
  • BEZLAKTÓZOVÁ mozzarella (napr. Tami, Tesco, Lidl) 40 g (Galbani, Tesco)
  • BEZLEPKOVÉ pečivo (pohánkové, kukuričné, ryžové) 100 g (Yeme)
  • zelenina – šalátová uhorka (alebo paprika kápia) 60 g

Príprava:

Avokádo roztlačte vidličkou, pridajte olivový olej, citrónovú šťavu a štipku morskej soli. Vajcia uvarené na tvrdo pretlačte/pokrájajte k avokádu. Dôkladne premiešajte, aby vznikla nátierka. Konzumujte s bezlepkovým pečivom, s bezlaktózovou mozzarellou a so zeleninou.

R9: Špenátová omeleta so syrom

Suroviny:

  • olivový olej 1 ČL
  • baby špenát 75 g
  • vajcia 2 ks
  • feta syr alebo cheddar (je prirodzene bezlaktózový) 40 g
  • BEZLEPKOVÉ pečivo, alebo ryžové/kukuričné chlebíky 60 g (foodisgood, Lunys, Yeme)

Príprava:

Špenát dôkladne opláchnite pod tečúcou vodou, osušte. Na oleji poduste špenát (nie je potrebné ho krájať) až kým zvädne a zmenší objem. Vajcia vyšľahajte a vylejte na špenát. Premiešajte, vypnite zdroj tepla. Na omeletu hneď za tepla rozdrvte feta syr/cheddar. Prikryte pokrievkou. Nechajte syr rozpustiť. Konzumujte s bezlepkovým pečivom.

R10: Vajíčkové muffiny – PORCIA PRE VÁS

Suroviny:

  • slepačie vajce 2 ks
  • parmezán (je prirodzene bezlaktózový) 20 g
  • baby špenát 20 g
  • reďkovka 60 g
  • BEZLEPKOVÉ pečivo, alebo ryžové/kukuričné chlebíky 60 g

Príprava:

Baby špenát umyte pod tečúcou vodou, osušte a nakrájajte na menšie kusy (nemusí byť nadrobno). Špenát poduste na malom množstve vody, aby zvädol. K rozšľahaným vajciam pridajte podusený špenát a nastrúhaný syr. Dochuťte sušenými bylinkami (bazalka, oregano, tymián – podľa chuti) a štipkou čierneho korenia. Vylejte do foriem na muffiny a v predhriatej rúre pečte 15 – 18 min. Konzumujte s bezlepkovým pečivom. Môžete si pripraviť deň vopred.

R11: Bezlepkový plnený wrap

Suroviny:

  • BEZLEPKOVÁ tortilla 80 g (cca 2 ks) (bezlepkac, Yeme, Yeme)
  • BEZLAKTÓZOVÁ lučina 20 g (Lunys)
  • slepačie vajce 2 ks
  • olivový olej 1-2 ČL
  • ľadový šalát 70 g
  • paradajka 50 g

Príprava:

Z vajíčok pripravte na oleji praženicu (bez cibule!). Šalát a paradajku nakrájajte na drobno. Bezlepkovú tortillu potrite bezlaktózovou lučinou a na ňu navrstvite praženicu a zeleninu. Môžete pred konzumáciou zapiecť.

R12: Syrová bageta

Suroviny:

  • BEZLEPKOVÉ pečivo 100 g (Yeme)
  • BEZLAKTÓZOVÁ tvarohová nátierka – lučina/alebo Philadelphia 20 g (Lunys)
  • Leerdammer Original (je prirodzene bezlaktózový) 4 plátky
  • rukola 50 g
  • paradajka 50 g

Príprava:

Bezlepkové pečivo môžete nasucho opiecť v hriankovači, alebo na panvici. Pečivo potrite bezlaktózovou tvarohovou nátierkou, naň uložte plátky syra, rukolu a kolieska paradajok.

Pridaj komentár