- Mrkvová nátierka
- Cuketové placky s quinoou a šalátom
- Pečená zelenina s bezlaktózovým Enciánom
- Cviklový šalát s vlašskými orechami a vajíčkom
- Zapekaná brokolica s kuracím mäsom a so syrom
- Krevetové rizoto s rukolou
- Syr so zeleninou
- Nadýchaná omeleta
- Sladká večera
- Lososová alebo vajíčková nátierka
Pozrite si aj raňajky alebo obedy.
V 1: Mrkvová nátierka
Suroviny:
- BEZLAKTÓZOVÝ Cottage cheese 180 g
- Mrkva 1 ks
- Horčica plnotučná ½ ČL
- Slnečnicové semienka NATURAL 1 PL
- BEZLEPKOVÉ pečivo (pohánkové, kukuričné, ryžové) 100 g
- Šalátová uhorka 60 g
Príprava:
Mrkvu nastrúhajte na jemno a vymiešajte s bezlaktózovým cottage cheesom, dochuťte horčicou. Konzumujte s bezlepkovým pečivom, posypané slnečnicovými semienkami a uhorkou.V 2: Cuketové placky s quinoou a šalátom
Suroviny:
- Cuketa 65 g
- Mrkva 1 ks
- BEZLEPKOVÉ ovsené vločky 4-5 PL
- Brokolica (mrazená) 60 g
- Vajcia 2 ks
- Olivový olej 1 ČL
- Parmezán (je prirodzene bezlaktózový) 20 g
- Bylinky na ochutenie: bazalka, petržlenová vňať, štipka čierneho korenia a morskej soli
Príprava:
Cuketu umyte, očistite a nastrúhajte na hrubo, mrkvu nastrúhajte na jemno. Zmiešajte a prisypte bezlepkové ovsené vločky. Nechajte postáť cca 15 minút, aby vločky nasiakli vodu z cukety. Medzitým uvarte hlavičky brokolice a potom ich pokrájajte na drobné kúsky a pridajte k zmesi. Ochuťte štipkou morskej soli, čiernym korením, bylinkami. Pridajte vajíčka a dôkladne zmes premiešajte. Vytvarujte malé placky a uložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Placky pofŕkajte olivovým olejom a pečte v rúre na 180 stupňov cca 20 minút. Ku koncu pečenia posypte každú placku parmezánom.V 3: Pečená zelenina s bezlaktózovým Enciánom
Suroviny:
- Zemiaky na pečenie (surové) 150 g
- Červená repa (varená) 50 g
- Olivový olej 1 PL
- BEZLAKTÓZOVÝ Encián 40 g ( link ) – superbonus: Kozí syr
- Vlašské orechy 1 PL
- Šalát: ľadový šalát/rukola/polníček 70 g
Dresing:
- BEZLAKTÓZOVÝ jogurt gréckeho typu (napr. Zvolenský) 125 g
- Štipka čierneho korenia
- Citrónová šťava ½ ČL
Príprava:
Zemiaky na pečenie umyte a nešúpte. Repu nakrájajte na menšie kúsky. Zemiaky a repu upečte v rúre bez použitia oleja, nasucho cca 40 minút. Encián potrite z oboch strán olejom. Približne 8 minút pred koncom pečenia pridajte na plech syr Encián, v polovici pečenia ho otočte. Syr priebežne kontrolujte. Orechy opečte nasucho na panvici. Dresing: bezlaktózový jogurt vymiešajte s citrónovou šťavou, pridajte štipku čierneho korenia. Syr konzumujte s pečenou zeleninou, preliaty dresingom, posypaný opraženými orechami a šalátom.V 4: Cviklový šalát s vlašskými orechami a vajíčkom
Suroviny:
- Vajce na tvrdo 2 ks
- Orechy vlašské 20 g
- BEZLAKTÓZOVÁ mozzarella 40 g
- Cvikla predvarená, vakuovaná 70 g (link)
- Balsamico 1 PL
- BEZLEPKOVÉ pečivo (pohánkové, kukuričné, ryžové) 100 g
Príprava:
Cviklu môžete kúpiť už predvarenú vákuovo balenú. Cviklu nakrájajte na tenké plátky. Cviklu dajte do misky a zalejte balsamicom a pridajte štipku čierneho korenia. NESOĽTE. Namarinovanú cviklu nechajte odstáť v chladničke aspoň 3 hodiny. Vajíčka uvarte na tvrdo. Na tanier najskôr uložte marinovanú cviklu, na to nasekané vlašské orechy a potom rozpolené vajíčka. Všetko posypte nastrúhaným bezlaktózovým syrom (namiesto strúhania môžete nakrájať). Pečivo si môžete nasucho opražiť na hrianku, alebo si ho nakrájať/nalámať na krutóny a posypať si ním cviklový šalát. Toto jedlo si pripravujte načerstvo.V 5: Zapekaná brokolica s kuracím mäsom a so syrom
Suroviny:
- Kuracie prsia 100 g
- Parmezán (je prirodzene bezlaktózový) 20 g
- Olivový olej 1 PL
- BEZLAKTÓZOVÁ smotana na varenie 10% (Rajo) 50 ml
- Brokolica (mrazená) 60 g
- Paprika 40 g
Príprava:
Kuracie prsia nakrájajte na kúsky a orestujte na oleji. Do zapekacej misy navrstvite brokolicu rozobranú na ružičky. Prekladajte paprikou pokrájanou na kocky. Prisypte orestované mäso. Smotanu rozmiešajte s nastrúhaným syrom a zalejte zmes. Zapečte do ružova a krátko, aby brokolica zostala chrumkavá. Konzumujte bez pečiva.V 6: Krevetové rizoto s rukolou

Suroviny:
- krevety (mrazené lúpané tigrie) 80 g
- olivový olej 1 PL
- ryža natural jasmínová/basmati/ 60 g
- vajce 2 ks
- rukola 70 g
- morská soľ štipka
- citrónová šťava ½ ČL
Príprava:
Ryžu prepláchnite a uvarte samostatne (napr. v ryžovare). Krevety taktiež samostatne uvarte. Na olivovom oleji orestujte uvarené krevety a ihneď prisypte uvarenú ryžu. Krátko premiešajte, stiahnite zdroj tepla a zalejte rozšľahaným vajíčkom. Miešajte, kým sa vajíčka uvaria. Dochuťte soľou, citrónovou šťavou a konzumujte s rukolou.V 7: Syr so zeleninou
Suroviny:
- Leerdammer Original 4 plátky
- olivový olej 1 PL
- reďkovka 70 g
- cherry rajčiny 5 ks
- BEZLEPKOVÉ pečivo (pohánkové, kukuričné, ryžové) 100 g
Príprava:
Bezlepkové pečivo opečte nasucho (napr. pohánkový chlieb) a potrite olivovým olejom. Na pečivo uložte syr a konzumujte so zeleninou. Zeleninu môžete ľubovoľne dochutiť bylinkami (napr. bazalka, oregano, mäta).V 8: Nadýchaná omeleta
Suroviny:
- slepačie vajce 2 ks
- parmezán (je prirodzene bezlaktózový) 20 g
- ryžové/konopné mlieko (napr. The Bridge-sieť Yeme) 50 ml
- olivový olej na pečenie 1 ČL
- uhorka šalátová 60 g
- paprika červená 40 g
- BEZLEPKOVÉ pečivo (pohánkové, kukuričné, ryžové) 100 g
Príprava:
Parmezán nastrúhajte na jemno. Všetky suroviny okrem zeleniny a pečiva zmiešajte v miske, dochuťte čiernym mletým korením a opečte na troche oleja z oboch strán na panvici. Zmes môžete dochutiť podľa chuti bylinkami. Konzumujte so zeleninou a bezlepkovým pečivom (napr. kukuričným).V 9: Sladká večera
Suroviny:
- orechy vlašské 5 ks
- BEZLAKTÓZOVÝ tvaroh (napr. Rajo, Tami) 40 g
- BEZLAKTÓZOVÝ jogurt gréckeho typu (napr. Zvolenský) 125 g
- ľanové semienka 1 ČL
- strúhaný kokos 1 ČL
- čučoriedky 50 g
Príprava:
Lahodná sladká večera pozostávajúca z orechov, kokosu, jogurtu, tvarohu a ovocia. Orechy rozdrvte na malé kúsky a nasypte spolu s ovocím a ľanovými semienkami do misky s jogurtom a tvarohom. Môžete použiť mrazené ovocie, ktoré rozmrazením pustí šťavu.V 10: Lososová alebo vajíčková nátierka
Suroviny:
- losos pečený 60 g alebo 2 vajíčka
- BEZLAKTÓZOVÝ cottage cheese 40 g
- BEZLAKTÓZOVÁ smotana 2 PL
- olivový olej 1 ČL
- slnečnicové semienka 1 ČL
- uhorka, alebo paprika sladká – kápia 60 g
- BEZLEPKOVÉ pečivo, alebo ryžové/kukuričné chlebíky 60 g