- Fermentované BEZLEPKOVÉ vločky
- Obilninová kakaová kaša
- BEZLEPKOVÁ ovsená kaša
- Tvaroh s ovocím
- Chia puding so sebou
- Falošné tiramisu
- Ryžová kaša s lesným ovocím
- Avokádová nátierka
- Špenátová omeleta so syrom
- Vajíčkové muffiny – PORCIA PRE VÁS
- Bezlepkový plnený wrap
- Syrová bageta
Pozrite si aj obedy alebo večere.
R1: Fermentované BEZLEPKOVÉ vločky
Suroviny:
- BEZLEPKOVÉ ovsené vločky (alebo pohánkové vločky) 50 g
- acidko BEZLAKTÓZOVÉ 200 ml
- ľanové semienka drvené (alebo chia) 1 ČL
- orechy – mandle (alebo vlašské) NATURAL 10 ks
- škorica štipka
- strúhaný kokos 1 ČL
- čučoriedky (alebo mrazené jahody) 50 g
Príprava:
Bezlepkové ovsené vločky zalejte bezlaktózovým acidkom a nechajte cez noc sfermentovať buď pri izbovej teplote, alebo v chladničke. Nasledujúci deň do nich vmiešajte ostatné suroviny. NEPRISLÁDZAJTE.R2: Obilninová kakaová kaša
Suroviny:
- cereálna kaša Nomina (ryžová, pohánková, pšenová) 50 g Nomina
- chia semienka 1 PL
- kakao 1 ČL
- BEZLAKTÓZOVÝ jogurt gréckeho typu (napr. Zvolenský) 125 g Zvolenský
- arašidové maslo JEMNÉ 100 % 1 PL Purenuts
- čučoriedky (alebo jahody/maliny/mandarinky) 50 g
Príprava:
Kašu Nomina si pripravujte tesne pred konzumáciou na čerstvo podľa návodu – zalejte vriacou vodou do požadovanej konzistencie, tak aby nebola príliš hustá. Pridajte chia, kakao, bezlepkový jogurt a vrch kaše polejte arašidovým maslom a posypte ovocím. Pre sladšiu chuť môžete použiť mrazené ovocie (napr. jahody), ktoré si rozmrazte v mikrovlnke a roztlačte na konzistenciu omáčky. NEPRISLÁDZAJTE.R3: BEZLEPKOVÁ ovsená kaša
Suroviny:
- BEZLEPKOVÉ ovsené vločky (alebo pohánkové vločky) 50 g
- ryžové/mandľové/konopné mlieko (napr. The Bridge) 250 ml The Bridge
- BEZLAKTÓZOVÝ tvaroh (napr. Rajo, Tami) 40 g
- tekvicové semienka NATURAL 1 PL
- arašidové maslo JEMNÉ 100 % 1 ČL
- mandarínka (alebo iné bobuľové ovocie 50 g) 1 ks
Príprava:
Bezlepkové vločky uvarte v bezlaktózovom mlieku až do zhustnutia a v záverečnej fáze primiešajte tvaroh a semienka. Posypte ovocím. Vrch kaše polejte arašidovým maslom, ktoré môžete podľa chuti zamiešať aj priamo do kaše. NEPRISLÁDZAJTE.R4: Tvaroh s ovocím
Suroviny:
- BEZLAKTÓZOVÝ tvaroh (napr. Rajo, Tami) 40 g
- BEZLAKTÓZOVÝ jogurt gréckeho typu (napr. Zvolenský) 125 g
- chia semienka 1 PL
- čučoriedky (alebo jahody/maliny/mandarinky) 50 g
- para orechy (alebo vlašské orechy 10 ks) 4 ks
Príprava:
Bezlaktózový tvaroh a jogurt vymiešajte, pridajte chia semienka. Orechy môžete podrviť, ovocie popučiť a pridať do tvarohovej kaše. NEPRISLÁDZAJTE.R5: Chia puding so sebou
Suroviny:
- acidko BEZLAKTÓZOVÉ 250 ml
- chia semienka 2 PL
- BEZLAKTÓZOVÝ jogurt gréckeho typu (napr. Zvolenský) 125 g
- arašidové maslo 1 PL
- mrazené lesné ovocie 50 g
Príprava:
Bezlaktózové acidko a jogurt, chia semienka a arašidové maslo zmiešajte v poháriku. Vrch posypte mrazeným ovocím. Ideálne pripraviť si deň vopred. NEPRISLÁDZAJTE.R6: Falošné tiramisu
Suroviny:
- BEZLAKTÓZOVÝ tvaroh mäkký odtučnený (napr. Tami) 250 g
- kakao 1 ČL
- BEZLEPKOVÉ ovsené vločky 50 g
- bobuľové ovocie 50 g
- škorica mletá – voliteľné, štipka podľa chuti
Príprava:
Vymiešajte bezlepkový tvaroh s kakaom a vrstvite do krabičky spolu s bezlepkovými ovsenými vločkami. Vrstvite nasledovne: vrstva tvarohu potom vločky, potom tvaroh a potom vločky a znova tvaroh. Povrch ozdobte bobuľovým ovocím a môžete posypať štipkou škorice. NEPRISLÁDZAJTE.R7: Ryžová kaša s lesným ovocím

Suroviny:
- ryža natural jazmínová 50 g Countrylife
- ryžové/mandľové/konopné mlieko (napr. The Bridge) 250 ml
- BEZLAKTÓZOVÝ jogurt gréckeho typu (napr. Zvolenský) 125 g
- bezlaktózové maslo 1 ČL
- mrazené bobuľové ovocie (napr. jahody) 50 g
Príprava:
Ryžu uvarte do mäkka s ryžovým/mandľovým/konopným mliekom, v závere pridajte bezlaktózové maslo a jogurt. Vrch ozdobte mrazeným ovocím. NEPRISLÁDZAJTE.R8: Avokádová nátierka
Suroviny:
- avokádo 60 g
- olivový olej 1 ČL
- vajcia uvarené na tvrdo 2 ks
- citrónová šťava ½ ČL
- morská soľ štipka
- BEZLAKTÓZOVÁ mozzarella (napr. Tami, Tesco, Lidl) 40 g (Galbani, Tesco)
- BEZLEPKOVÉ pečivo (pohánkové, kukuričné, ryžové) 100 g (Yeme)
- zelenina – šalátová uhorka (alebo paprika kápia) 60 g
Príprava:
Avokádo roztlačte vidličkou, pridajte olivový olej, citrónovú šťavu a štipku morskej soli. Vajcia uvarené na tvrdo pretlačte/pokrájajte k avokádu. Dôkladne premiešajte, aby vznikla nátierka. Konzumujte s bezlepkovým pečivom, s bezlaktózovou mozzarellou a so zeleninou.R9: Špenátová omeleta so syrom
Suroviny:
- olivový olej 1 ČL
- baby špenát 75 g
- vajcia 2 ks
- feta syr alebo cheddar (je prirodzene bezlaktózový) 40 g
- BEZLEPKOVÉ pečivo, alebo ryžové/kukuričné chlebíky 60 g (foodisgood, Lunys, Yeme)
Príprava:
Špenát dôkladne opláchnite pod tečúcou vodou, osušte. Na oleji poduste špenát (nie je potrebné ho krájať) až kým zvädne a zmenší objem. Vajcia vyšľahajte a vylejte na špenát. Premiešajte, vypnite zdroj tepla. Na omeletu hneď za tepla rozdrvte feta syr/cheddar. Prikryte pokrievkou. Nechajte syr rozpustiť. Konzumujte s bezlepkovým pečivom.R10: Vajíčkové muffiny – PORCIA PRE VÁS
Suroviny:
- slepačie vajce 2 ks
- parmezán (je prirodzene bezlaktózový) 20 g
- baby špenát 20 g
- reďkovka 60 g
- BEZLEPKOVÉ pečivo, alebo ryžové/kukuričné chlebíky 60 g
Príprava:
Baby špenát umyte pod tečúcou vodou, osušte a nakrájajte na menšie kusy (nemusí byť nadrobno). Špenát poduste na malom množstve vody, aby zvädol. K rozšľahaným vajciam pridajte podusený špenát a nastrúhaný syr. Dochuťte sušenými bylinkami (bazalka, oregano, tymián – podľa chuti) a štipkou čierneho korenia. Vylejte do foriem na muffiny a v predhriatej rúre pečte 15 – 18 min. Konzumujte s bezlepkovým pečivom. Môžete si pripraviť deň vopred.R11: Bezlepkový plnený wrap

Suroviny:
- BEZLEPKOVÁ tortilla 80 g (cca 2 ks) (bezlepkac, Yeme, Yeme)
- BEZLAKTÓZOVÁ lučina 20 g (Lunys)
- slepačie vajce 2 ks
- olivový olej 1-2 ČL
- ľadový šalát 70 g
- paradajka 50 g
Príprava:
Z vajíčok pripravte na oleji praženicu (bez cibule!). Šalát a paradajku nakrájajte na drobno. Bezlepkovú tortillu potrite bezlaktózovou lučinou a na ňu navrstvite praženicu a zeleninu. Môžete pred konzumáciou zapiecť.R12: Syrová bageta
Suroviny:
- BEZLEPKOVÉ pečivo 100 g (Yeme)
- BEZLAKTÓZOVÁ tvarohová nátierka – lučina/alebo Philadelphia 20 g (Lunys)
- Leerdammer Original (je prirodzene bezlaktózový) 4 plátky
- rukola 50 g
- paradajka 50 g